Info voor ouders

icon-ouders-page

BUREAU JONG

INFO VOOR OUDERS

Als ouder in een scheidingssituatie komt er ontzettend veel op u af. Er moet van alles geregeld worden en tegelijkertijd is er een achtbaan aan emoties. Dit laatste geldt zeker ook voor uw kind. Kinderen zijn flexibel, maar een gebeurtenis zoals een scheiding is bijzonder ingrijpend. Ook de jaren erna heeft een scheiding vaak nog veel impact op alle betrokkenen.

Ouders zijn de belangrijkste beschermers en opvoeders van hun kinderen. Kinderen hebben daardoor een sterk loyaliteitsgevoel naar beide ouders. Dit maakt het voor een kind vaak moeilijk om zijn/haar emoties rondom de scheiding rechtstreeks naar (één van) de ouders te uiten. Schuldgevoelens, verantwoordelijkheidsgevoel en trouw aan beide ouders kunnen hierbij een rol spelen. Daarom kan het voor een kind heel prettig zijn om, naast de zorg en begeleiding die jullie als ouders bieden, een veilige en neutrale plek te hebben waar ze hun verhaal kunnen doen en hun ervaringen kunnen delen.

 

Wij bieden die plek voor uw kind.

 

 

De groepsbijeenkomsten

Er zijn 2 verschillende trajecten: een traject voor kinderen van groep 3 t/m 8 en een traject voor kleuters.

Bij het traject voor kinderen uit groep 3 t/m 8 komt de groep eenmaal per week ca. 1 uur bij elkaar, gedurende 7 weken op de basisschool van uw kind. Vaak tijdens schooltijd, soms na school. De groep bestaat uit max 8 kinderen.


Thema’s die aan bod komen binnen de groepsbijeenkomsten zijn o.a.:

  • Wie ben ik? En hoe wil en kan ik met de scheiding van mijn ouders omgaan?
  • Loyaliteitsgevoelens naar beide ouders
  • Omgaan met verschillende emoties en gevoelens (verdriet, boosheid, machteloosheid, angst, agressie, frustratie, onzekerheid, enz.)
  • Communicatie met beide ouders
  • Omgaan met mogelijke schuld- en/of schaamtegevoelens
  • Wie is steunend in mijn omgeving en hoe kan ik hier gebruik van maken?

 

We maken hierbij gebruik van creatieve werkvormen, zoals: rollenspellen, tekenen, brieven schrijven, media en spellen. Eigen inbreng van de kinderen wordt erg gestimuleerd.


Bij het kleutertraject wordt gewerkt met handpoppen en praten we op een speelse wijze over hoe het is om in 2 huizen te wonen. Dit doen we o.a. door voorlezen uit verschillende prentenboeken en ook oefenen we met het uiten van gevoelens, allemaal passend bij de ontwikkeling van de kleuter. Ook voor kleuters is het erg fijn om te ervaren dat zij niet de enige zijn waarvan de ouders gescheiden zijn. De groep kleuters bestaat uit maximaal 5 deelnemers en we komen gedurende 7 weken elke week ca 1 uur bij elkaar. Dit traject is altijd tijdens schooltijd.

 

Download dit PDF-bestand voor meer informatie over de methodes waar wij mee werken.

Wat kan het kinderen opleveren?

 

  • Erkenning dat hij/zij niet de enige is die met scheiding te maken heeft
  • Makkelijker uiten van emoties rondom de meegemaakte scheiding
  • Makkelijker praten met de ouders en met leeftijdgenoten over de scheiding
  • Beter omgaan met allerlei zaken die met de scheiding te maken hebben, zoals bijvoorbeeld het hebben van stiefbroertjes, -zusjes, en/of -ouders en het hebben van twee (t)huizen
  • Kinderen leren beroep te doen op mensen in hun omgeving als ze ondersteuning nodig hebben

 

 

Wat kan het ouders opleveren?

  • Het contact en de communicatie tussen ouders en kind zal in de meeste gevallen verbeteren
  • De meeste kinderen komen na het volgen van de groepsbijeenkomsten beter in hun vel te zitten, wat ook een positieve uitwerking kan hebben op de thuissituatie
  • Ouders krijgen (nog) meer inzicht in hoe hun kind de scheiding met de bijbehorende fases ervaart.

 

 

Hoe betrekken wij de ouders?

Bij Bureau Jong vinden we het belangrijk dat ouders weten wat we met hun kinderen gaan doen en waarom. Voordat we kunnen starten, hebben we van beide gezaghebbende ouders schriftelijk toestemming nodig. Wanneer het kind is aangemeld en er voldoende aanmeldingen zijn om een groep te starten op school, krijgen beide ouders via mail meer info over de inhoud van het traject en de rol van de ouder hierbij. Na de laatste groepsbijeenkomst krijgen ouders via mail een algemene terugkoppeling van het traject en wordt aangegeven welke thema's er aan bod zijn gekomen. Tevens zullen wij ouders tips en tools geven hoe met bepaalde situaties om te gaan, voortgekomen uit de eigen inbreng van de deelnemers.

 

Tijdens de groepsbijeenkomsten met de kinderen, zullen we benadrukken dat alles wat tijdens de groepsbijeenkomsten wordt besproken, vertrouwelijk is. Kinderen worden gestimuleerd om aan hun ouders te vertellen over hun eigen beleving. Alle werkjes die worden gemaakt, verzamelen zij in een mapje wat een mooi communicatiemiddel kan zijn naar jullie als ouders. Het kind heeft de regie over het mapje en mag zelf aangeven op welk moment hij/zij zaken deelt over de gemaakte opdrachten.

Wij zullen contact met beide ouders opnemen, mochten er zorgelijke signalen komen vanuit uw kind.

Bureau Jong heeft als geregistreerd (jeugd)zorgmedewerkers een meldplicht en zal daarom de meldcode kindermishandeling ten alle tijden volgen.

 

Praktische informatie

Tijdens de schoolvakanties is er geen groepsbijeenkomst. Voor inwoners van Eindhoven is het groepstraject kosteloos.


Informatie over waar en wanneer er een groep start, vindt u hier. Wanneer de school van jullie kind er niet bij staat, neem gerust even contact met ons op om te bekijken wat dan de mogelijkheden zijn.


Aanmelden kan geheel digitaal via deze website.

“Soms is scheiden beter. Soms is scheiden niet beter. In ieder geval verandert het je leven.”

JASPER (15 JAAR)

CONTACT MET

BUREAU JONG

Heb je vragen, vul hieronder het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Of bel ons op een van beide nummers:


Ans Janssen: 06 – 28 55 34 98

Susanne Kuijten: 06 – 48 96 44 87


Jeroen Boschlaan 220

5613 GD Eindhoven

Formulier homepage

Share by: